Aneta

Woonplaats: 
Brugge
Geboortejaar: 
2016
Wat wil ik nog over mezelf kwijt: 
Aneta werkte mee met het project 'Geboorterituelen in multicultureel Brugge' van Erfgoedcel Brugge.
Mijn geboorteritueel: 
Aneta voelt zich thuis bij de Katholieke kerk en in de Poolse gemeenschap. Ze heeft haar dochter 16 jaar geleden laten dopen en heeft de doopkaars en het doopkleedje bewaard om door te geven aan haar dochter wanneer zij zelf kinderen krijgt. De doopkaars staat voor 'het licht van de Heilige Geest' en het 'witte doopkleedje' staat voor de onschuld van het kind. Ze doopte haar dochter toen deze 1 maand oud was in een Kerk in Belgiƫ. De priester gebruikte water, stak de doopkaars aan en gaf ook het kind een kruisje op het voorhoofd. Omdat het in haar moederland ook traditie is, nodigde ze de priester ook uit voor het feest thuis. Het feest was wel kleiner dan in Polen. Enkele haar ouders, schoonouders en schoonzus waren aanwezig.
In haar thuisland werden vroeger namen gegeven die naar heiligen verwijzen, maar nu gebeurt dit minder. Wat wel nog steeds traditie is, is dat de meisjesnamen op een "a" eindigen.
Aneta had ook een rood stoffen lintje voor haar dochter, die ze droeg als ze nog baby was. Het diende als bescherming tegen de boze geesten en het diende ook voor geluk.
Trefwoord(en): 
Naamgeving, Bescherming, Doop, Erfstuk, Aandenken