Els

Woonplaats: 
Brugge
Geboortejaar: 
2016
Wat wil ik nog over mezelf kwijt: 
Els nam deel aan het project "Geboorterituelen in een multicultureel Brugge" van Erfgoedcel Brugge.

Foto van Bossman en Joss.
Mijn geboorteritueel: 
Els beschouwt zichzelf als Vrijzinnig Humanist. Voor haar kinderen heeft ze een vrij humanistische geboorteplechtigheid georganiseerd.
"Bij Milan hebben we gevraagd dat de Vrijzinnige humantische consulent de plechtigheid samen met ons zou schrijven. De viering is een verwelkoming, maar ook het overdragen van wat we hem wensen en wat we hem willen meegeven van waarden en normen. Aan de uitgenodigden vroegen we een wens voor Milan mee te brengen. Die hebben we hebben we in een doos gestoken voor hem om te lezen op zijn dienst "vrijzinnige jeugd". Dat was belangrijk omdat bleek dat er toen al heel wat mensen gestorven waren en toen bleek dat die toch een boodschap hadden meegegeven en dat was heel speciaal.
Bij mijn dochter Luna hebben we ongeveer hetzelfde gedaan. Daar hebben we aan de genodigden gevraagd om een bloem mee te brengen. Op die manier hadden we een gigantische vaas waaraan ook een wens was opgehangen. Ook zij kon op twaalfjarige wensen lezen. Het is een heel persoonlijke viering.". Ik heb de kaartjes met wensen ook bijgehouden als aandenken.
Ik heb een voetafdruk bijgehouden van toen onze dochter een maand oud was. We hebben haar voetjes en handen geverfd om als geschenkje mee te geven als cadeautje voor de grootouders, de peetouders etc. Samen met een gedichtje en een foto van Luna.
Verder heb ik ook het bandje dat mijn zoon aankreeg bij de geboorte bijgehouden. Zijn naam, geboortedatum, kamernummer. Ik heb daar zijn stukje navelstreng dat is afgevallen na de geboorte aan vastgebonden. Dat is ondertussen 15 jaar oud. In de periode dat Milan geboren werd, liep er ook een project in het ziekenhuis waar ze bloed van de navelstreng afnamen. Ze vroren dat in om de stamcellen te bewaren.
Ik heb ook een geboortekaartje bijgehouden van mijn dochter. Op dat kaartje staat niet letterlijk "meter en peter van", maar in plaats hiervan "appeltje van...". Het staat samen met haar geboortesuiker in een kast die vrij zichtbaar is in ons huis."
Trefwoord(en): 
Suikerbonen, Peter en meter, Cadeau, Geboortefeest, Aandenken