HALLO BABY | Kurşun dökmek

EXPO HALLO BABY

Woonplaats: 
Brussel
Geboortejaar: 
2017
Mijn geboorteritueel: 
HALLO BABY | Kurşun dökmek

HALLO BABY ging op zoek naar geboorterituelen in Vlaanderen en Brussel.

Tijdens die ontdekkingstocht kwamen we een ritueel tegen het 'kwade oog' op het spoor. Kurşun dökmek of het smelten van lood is een traditie in Turkije, maar ook elders vonden we variaties op dit ritueel terug. Ook in België zou het bestaan hebben.

'Wanneer een baby de hele tijd huilt of ziek is, dan is hij mogelijk door het boze oog getroffen. Men neemt dan een loden voorwerp. Dat laat men smelten en men gooit het in het water. Door de vormen die het gesmolten metaal in het water aanneemt te bestuderen en te interpreteren, kan men weten waarom het kind het boze oog heeft opgelopen. Zoals: "Ah, iemand heeft kwaad gesproken over mijn kindje; het metaal neemt de vorm van een tong aan". Men leest de vormen van het gesmolten metaal. Dit ritueel is er niet alleen voor de bescherming van kinderen. Het is ook voor volwassenen die ergens last van hebben.'
[Hatice – Turkije]

Een initiatief van Gezinsbond met hulp van FEZA asbl | FMDO vzw

HALLO BABY is een project van de Gezinsbond in nauwe samenwerking met LECA, FMDO, Stad Brugge (Musea Brugge, Diversiteitsdienst en Erfgoedcel), Vormingplus regio Brugge, YOT, Erfgoedcel Brussel, FARO, KADOC-KU Leuven, De Centrale, IVCA en Wereldvrouwen. Met de steun van de Vlaamse Overheid, de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Stad Brugge.
Trefwoord(en): 
Bescherming