Gaby

Woonplaats: 
Sint-Michiels
Geboortejaar: 
2016
Wat wil ik nog over mezelf kwijt: 
Gaby nam deel aan het project "Geboorterituelen in multicultureel Brugge" van Erfgoedcel Brugge.

Foto van Bossman & Joss.
Mijn geboorteritueel: 
Gaby maakt deel uit van de Protestantse geloofsgemeenschap.
Er is geen peter en meter bij de traditionele protestantse geloofsgemeenschap. Het kind wordt opgedragen aan God. Tegenwoordige duiden de jonge mensen wel al eens een peter en meter aan. Deze traditie is aan het evolueren. Kinderen worden meestal gedoopt als ze een paar maanden oud zijn, maar ik ken ook mensen gedoopt als volwassenen.
We sturen geboortekaartjes rond om de geboorte aan te kondigen. In de kerk wordt aangekondigd dat er een doop zal plaatsvinden en dat wordt dan ook in een doopregister genoteerd. Het doopregister van onze Kerk is zelfs al digitaal vanaf de jaren '90. Doopsuiker wordt niet meegegeven door de zeer traditionele families. Maar soms wordt in het voile van de bruidsjurk al eens doopsuiker meegegeven.
Naamgeving wordt als volgt gedaan: Het is een traditie geweest dat het eerste meisje/jongen genoemd werd naar één van de grootouders. Ik ben zelf vernoemd naar Gabriella, de moeder van mijn moeder. In onze familie komen er redelijk veel bijbelse namen voor.
De kinderen krijgen een dooplepel als aandenken. Dat blijkt een Nederlandse traditie te zijn. Op de zolder van ons kerkje heb ik ook een heel oud doopregister teruggevonden.

Trefwoord(en): 
Suikerbonen, Naamgeving, Cadeau, Doop, Aandenken