Tentoonstelling Hallo Baby. Brusselse geboorterituelen in beweging

In alle culturen gebruiken mensen rituelen om de komst van een kind te vieren. Die rituelen zijn niet statisch of uniform: mensen passen dingen aan om ze beter bij hun leven te doen passen. Wat betekent dat in een superdiverse stad als Brussel? Voor deze expo ging de Gezinsbond expliciet op zoek naar alle mogelijke geboorterituelen die vandaag in Brussel leven. Sommige klinken daarbij heel bekend in de oren, anderen helemaal niet. Wie hoorde ooit over het koken van 40 stenen? Over brood bakken in de vorm van een voet? Of over het verstoppen van een navelstreng in de tuin van de universiteit? De expo dompelt je onder in een wereld van prachtige gebruiken, geïnspireerd door wetenschap, geloof of bijgeloof. Je kan de expo bezoeken van 24 april tot en met 22 mei 2016, maar op Erfgoeddag voorzien we extra activiteiten. Om 10u30 kan je aanschuiven aan onze rituelentafel: een gezellige babbel over welke geboorterituelen voor jou belangrijk zijn. Iedere deelnemer wordt getrakteerd op een gratis ontbijt. Let wel, voor deze activiteit schrijf je best eerst in via sarah.kaerts@gezinsbond.be. Om 14u kan je kennismaken met de vrouwen die meewerkten aan de expositie, om 15u geven de internationale dansers van Danzaduende gestalte aan een nieuw geboorteritueel en van 14u tot 17u kan je hennatatoeages laten zetten. En als kers op de taart: de hele dag door worden typische geboortegerechten geserveerd.

Programma op erfgoeddag 24 april 2016:

  • 10u30-12u: ontbijt aan de rituelentafel: geniet van koffie en croissants en deel je geboorteritueel (maximum 15 deelnemers - tweetalig)
  • 14.00u: toelichting project HALLO BABY, rondleiding en kennismaking met enkele deelneemsters
  • 15u: internationale performers en dansers gingen aan de slag met de verzamelde geboorterituelen en creëerden een nieuw ritueel. www.danzaduende.org (publiek welkom)
  • 14u - 17u: hennatatoeages beschermen moeder en pasgeboren kind; Kom zeker langs voor je portie bescherming of laat je gezicht schminken, zoals bij de geboorte van een tweeling. Proef gerechten van hier en daar die bij geboortes worden klaargemaakt.

Meer info en inschrijvingen: sarah.kaerts@gezinsbond.be

Locatie

BELvue museum
Paleizenplein 7, 1000 Brussel
Van 24 april 2016 tot en met 22 mei 2016

De tentoonstelling is een samenwerking van Gezinsbond vzw, FMDO vzw, BELvue, Erfgoedcel Brussel, Feza vzw, Het meervoud vzw, Ardaps vzw, FIREFEC Bandundu vzw, Inaya vzw en LECA.

Download hier de flyer

Lees hier een interview over het project