Nieuws

EXPO

EXPO HALLO BABY in BRUGGE: van 29 april tot en met 11 juni '17

Sinds oktober 2015 verzamelen wij met verschillende partners* allerhande geboorterituelen in het kader van het project HALLO BABY. Hiervoor gingen we op stap doorheen Vlaanderen en Brussel, trokken we naar vele huiskamers voor het afnemen van interviews en organiseerden we gesprekstafels, waarbij deelnemers hun geboorterituelen met elkaar delen… want wij zijn nieuwsgierig naar veranderende tradities die leven in ons land!

HALLO BABY op de Grootoudersontmoeting 2016 van de Gezinsbond

HALLO BABY was paraat met microfoon en rituelendoos. Samen met verschillende grootouders gingen we het gesprek aan rond geboorterituelen in beweging. We praatten over vroeger en nu, hier en ginder en haalden samen herinneringen op om de website te promoten. Missie geslaagd want de deelnemers stralen op onze website! Neem snel een kijkje!

oktober 2016 | Maand van de Archeologie

Tijdens de maand van de archeologie, zet Sint-Niklaas het thema 'rituelen' in de verf. Ook geboorterituelen zijn van de partij. Zo onder andere tijdens 'Ladiesnight'  over 'rituelen van vroeger en vandaag'.

Meer info rond de maand van de archeologie vind je hier en via www.erfpunt.be

Expo Hallo Baby was een groot succes!

Op zondag 24 april 2016 werd de tentoonstelling in aanwezigheid van 300 mensen feestelijk geopend. De tentoonstelling mocht op een ruime belangstelling rekenen. Zo’n 1800 bezoekers bezochten van 24 april tot en met 22 mei 2016 de expo in BELvue Brussel. De tentoonstelling was gebaseerd op participatief onderzoek met Brusselse verenigingen en vrouwen met een migratie-achtergrond. Feza, Inaya, Ardaps, Firefec Bandundu en Het Meervoud organiseerden tussen oktober 2015 en januari 2016 zeven gesprekstafels over geboorterituelen.

Tentoonstelling Hallo Baby. Brusselse geboorterituelen in beweging

In alle culturen gebruiken mensen rituelen om de komst van een kind te vieren. Die rituelen zijn niet statisch of uniform: mensen passen dingen aan om ze beter bij hun leven te doen passen. Wat betekent dat in een superdiverse stad als Brussel? Voor deze expo ging de Gezinsbond expliciet op zoek naar alle mogelijke geboorterituelen die vandaag in Brussel leven. Sommige klinken daarbij heel bekend in de oren, anderen helemaal niet. Wie hoorde ooit over het koken van 40 stenen? Over brood bakken in de vorm van een voet?

Lezing dooprituelen

In de Zwarte Kat sessies nodigt Volkskunde West-Vlaanderen vier keer per jaar experten, verzamelaars en liefhebbers uit in het Volkskundemuseum om te spreken over overgangsrituelen, oude ambachten of volksverhalen. De vorm kan variëren van een lezing tot een demonstratie of een opvoering. Wat elke gast gemeenschappelijk heeft, is de passie voor volkskunde en het onderwerp waarover hij of zij vertelt. Op donderdag 21 april' 16 vertelt Mark Adriaen over dooprituelen. De lezing behandelt de komst van een nieuw leven en de daarmee verbonden gebruiken en rituelen.